Κυριακή 20 Απριλίου 2008

Πράσινο φως στο σχέδιο ανατροπών για τις εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο

Από www.in.gr

Ένα ευρύ σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του κράτους, με κύρια αιχμή την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στον «στενό» δημόσιο τομέα, με την τοποθέτηση -μεταξύ άλλων- μάνατζερ και προσωπικού ειδικών προσόντων σε κρίσιμους τομείς, επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Το πρόγραμμα για την «επανίδρυση του κράτους», που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του προσεχούς Ιουνίου, αποφασίστηκε μετά τη διαπίστωση ότι τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί ως σήμερα δεν έχουν αποδώσει τους αναμενόμενους καρπούς.

Nέες ρυθμίσεις προ των πυλών
-------
Η είδηση είναι αυτή. Για την επανίδρυση του κράτους, η κυβέρνηση προσανατολίζεται, στην γνωστή συνταγή, των συμβούλων και των μάνατζερ.

Δηλαδή στην πρόσληψη, των "δικών της παιδιών" με μισθούς διαφορετικούς από αυτούς των Δημοσίων Υπαλλήλων και με αρμοδιότητες και δυνατότητες, διαφορετικές απ'αυτές των Δημοσίων υπαλλήλων, που εργάζονται σε καθεστώς "αφόρητης γραφειοκρατίας" και κυρίως που πρόθυμα θα εκτελούν τις προτεραιότητες της πολιτικής εξουίας.
Δημόσιοι υπάλληλοι δηλαδή της εποχής του Τρικούπη και του Δηληγιάννη, που ήταν κομματικός στρατός που έκλαιγε μετά τις χαμένες εκλογές στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Αντί να αλλάξουν τις συνθήκες εργασίας των Δημοσίων Υπαλλήλων, παίρνουν την απόφαση να τους απαξιώσουν και να τους οδηγήσουν σε θεσμική αργομισθία.

Το πρόβλημα φαινομενικά είναι άλυτο και θα παραμείνει άλυτο, αν δεν αντιμετωπισθεί σωστά. Θα εκφυλισθεί σε έναν μηχανισμό ακόμα βολέματος.

Ο Δημόσιος υπάλληλος σήμερα δουλεύει σε έναν μηχανισμό, που η φιλοσοφία του, είναι αυτή του "μοντέλου του Φορντισμού", που δεν είναι τίποτε άλλο από την μίμηση της οργάνωσης του στρατού.

Ενα μοντέλο που έχει καταργηθεί πλήρως στην οργάνωση της παραγωγής και έχει αντικατασταθεί από αυτρό του "τογιοτισμού".

Ευέλικτες ομάδες που αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας συγκεκριμένες ολοκληρωμένες εργασίες, αυτό δηλαδή που κάνει ο "σύμβουλος".

Ο "σύμβουλος" όμως , όχι η καρικατούρα του ατόμου που υποτίθεται ξέρει να κάνει μόνος του μια δουλειά, αλλά ο "σύμβουλος" "επιχείρηση" που έχει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και πραγματικά μπορεί να φέρει σε πέρας σύνθετα προβλήματα.

Το περίεργο είναι ότι, η δημόσια διοικηση έχει αυτό το μοντέλο σε λειτουργία. Τα ΚΕΠ.

Αλλά αντί να αντλήσει από την φιλοσοφία τους και να συγκροτήσει όλο το δημόσιο με την "τογιοτική" λογική τους, που έχει επιβραβευθεί από όλους τους πολίτες, είτε τα διογκώνει και σε λίγο θα τα καταστήσει κι'αυτά δυσκίνητες γραφειοκρατικές μηχανές, είτε τα παρακάμπτει.

Χρειάζεται παρέμβαση στην λειτουργία του Δημόσιου Τομέα, αλλά όχι, με την απαξίωση του δυναμικού του και την ίδρυση ενός"άλλου Δημόσιου Τομέα", αλλά με την μετατροπή του σε ΚΕΠ ανά υπουργείο, που με μία στάση, θα κάνει κανείς την δουλειά του.

Για παράδειγμα, χρειάζεται να φτιαχτεί ΚΕΠ στο Υπουργείο Βιομηχανίας, στο Υπουργείο Τουρισμού, στο ΥΠΕΧΩΔΕ,στο Εργασίας, στο Κοινωνικής Προνοίας κλπ, όπου θα ενταχθεί το υπάρχον προσωπικό τους με διαφορετικό οργανόγραμμα και σκοπό.

Ο Δημόσιος τομέας έχει αρκετό προσωπικό, αλλά ενώ χρειάζεται να παίξει ποδόσφαιρο, το οδηγούν να παίξει μπάμπιγκτον που δεν ενδιαφέρει κανέναν.

1 σχόλιο:

Alexantro Trollientes είπε...

ο γιωργος παπανδρεου , αρχηγος του πασοκ και της αξιωματικης αντιπολιτευσης εεεεεπεσε .
Επεσε ενω εκανε ποδηλατο .
Καποια στιγμη ακουσε ενα παραξενο ηχο , εσκυψε να δει τι συμβαινει , μπας και εχει χαλασει η αλυσιδα, μπας και γρασαρανε οι ταχυτητες , τυχαιο ητανε , κακια ωρα , σαμποταζ , κανεις δεν ξερει ... παντως ο προεδρος Επεσε .
Τωρα νοσηλευεται στο ΚΑΤ οπου τον επισκεπτονται συνεχως και αδιακοπως ,φιλοι και οπαδοι του κινηματος ,στελεχη της ΔΟΛαντιπολιτευσης , μαλιστα ο γνωστος γητευτης κομμωτριων Λομβερδος προεβει προ ολιγου και σε δηλωση στακαναλια ...
-Ολα ειναι υπο ελεγχο και ο προεδρος εχει θαυμασια ψυχολογια .

Να ευχηθουμε και μεις περαστικα στον προεδρο και οτι περιμενουμε να τον δουμε ξανα γερο και δυνατο σις επαλξεις και στο μπλογκ του .

να σαι καλα πρεζιντεντ