Κυριακή 2 Μαρτίου 2008

Αιώνιοι

Παρακολουθώντας, όπως όλοι μας αυτές τις μέρες το Μακεδονικό, νοιώθω σαν τις μέρες που έχει ντέρμπυ Παναθηναικού Ολυμπιακού.
Ολοι ξέρουμε ότι γίνεται, για να λυθεί μια διαφορά ... που οφείλει να μείνει διαφορά.
Ολοι τρέχουν στο γήπεδο, με μια αίσθηση να λυθούν κάποιες διαφορές, για τις οποίες υπάρχει εδραία πεποίθιηση, ότι υπάρχουν -ποιός δηλαδή είναι ο καλύτερος-, με αναδρομή στην προιστορία, με αναλύσεις που παρουσιάζουν το δυναμικό, με βεβαιότητες, για την έκβαση της ... μάχης.

Το μάτς γίνεται κάθε φορά, το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει κάποιους, διαψεύδει κάποιους άλλους, αλλά οι διαφορές δεν λύνονται.

Οι αιώνιοι, οφείλουν να είναι αιώνιοι αντίπαλοι.

Την ίδια αίσθηση έχω και για το Μακεδονικό.

Ιστορία, επιχειρήματα συζητήσεις, μεσολαβητές, προτάσεις, μετακινήσεις σε θέσεις και την τελευταία στιγμή ξανά από την αρχή.

Την ίδια αίσθηση έχω και για το Κυπριακό. Πάνω που ξαφνικά οι Τ/Κ είπαν το μεγάλο ΝΑΙ, οι Ε/Κ είπαν το μεγάλο ΟΧΙ και τώρα 4 χρόνια μετά ΞΑΝΑ από την αρχή.

Δεν με παραξενεύει, το φαινόμενο.

Είμαστε μια χώρα, που συγκροτήθηκε κυρίως πάνω στην ιδέα αναβίωσης της Ιστορίας.

Δεν μπορούμε ποτέ να συμφωνήσουμε με κανέναν.
Δεν μας αφορούν οι διεθνείς κανόνες και διαδικασίες.
Οι άλλες χώρες μ'αυτούς τους μηχανισμούς, επιλύουν σημερινά προβλήματα. Αν δηλαδή δικαιούνται με βάση κάποιες συνθήκες ή δεν δικαιούνται κάτι.

Στην περίπτωσή μας έχουμε διαφορές σε δύο επίπεδα.

Ενα επίπεδο γήινο και ένα επίπεδο μεταφυσικό.

Στην γή οι άνθρωποι ζούνε σε ένα μέρος που λεγόταν και λέγεται στο μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονία.

Στην μεταφυσική, στην ιστορική ερμηνεία δηλαδή, που να ξέρει κανείς.

Εμείς δεν θέλουμε μόνο διπλωμάτες για να επιλύσουν τις διαφορές μας.

Ισως έπρεπε να απευθυνθούμε και στην Ουνέσκο, να ερμηνεύσει το πρόβλημά μας ή όπως εύστοχα κάποιος είπε στην επιστήμη ελέγχου του DNA, για να αποδειχθεί στην καλύτερη περίπτωση, ότι κανείς μας δεν έχει δίκιο.

Το Μακεδονικό δεν έχει λύση, επειδή δεν λύνεται. Είναι Γόρδιος Δεσμός.

Οταν φτάσουμε στο τραπέζι του μεγάλου συμβιβασμού, ακόμη και αν τον υπογράψουμε, θα ανατρέψουμε αυτόν που θα τον υπογράψει.
Χρειαζόμαστε κάποιον διαιτητή για να του ρίξουμε το φταίξιμο για το Ντέρμυ των Αιωνίων.

3 σχόλια:

Alexantro Trollientes είπε...

αντι ολων αυτων θα μπορουσες να πεις απλα, οτι ειμαστε ενας λαος της πλακας , αλλα και αυτο παλι σαμπως λεει και τιποτα.
Οπως εμεις ψωνιζομαστε οτι ειμαστε εκσπερματα αχαιων και δωριεων , ετσι τα αλλα σουργελα ψωνιζονται οτι ερχονται απ τους Μακους και τους Ειδονες μη σου πω , δλδ απο τα προμακεδονικα κομματια Μακοι+Ειδονες=Μακεδονες .
Ο καθεις και η ψωναρα του

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου Χωριάτη.
Όπως σου είπα και στων Αγίων Μπλούπερς, ένα μόνο με στεναχωρεί: η (γελοία) κατασπατάληση του ήδη όχι σημαντικού, σήμερα, "διπλωματικού κεφαλαίου" της χώρας, που θα μπορούσε να είναι χρήσιμο στο κοντινό μέλλον για τη διευθέτηση πραγματικών -όχι φαντασιακών- προβλημάτων.
_Ο άλλος Πόντιος

KOSTAS είπε...

Δεν το λές καλύτερα, "με τι μούτρα θα θέλουν να έχουν λόγο" σε άλλα σημαντικά θέματα, αντί να το λές "διπλωματικό κεφάλαιο" Πόντιε;

Αν έστω και την τελευταία στιγμή , μπορέσουν να πούν δυό πράγματα με πραγματική λογική αξία, όλοι θα καταλάβουν.

Αυτή η υποψία, ότι όλοι έχουν βαλθεί και θέλουν το κακό μας, μας κάνει μαλάκες στα μάτια των άλλων.

Θα δείς ότι σε λίγο καιρό, θα ζητάμε την βοήθειά τους, γιατί με το μυαλό που κουβαλάνε, θα μπλέξουμε άσχημα σε "συμμαχίες" με αφορμή το Κόσσοβο και αντί να βοηθήσουμε την επίλυσή του, θα βρεθούμε με΄ρος του προβλήματος.

Βλέπω αυτές τις μέρες, με σοβαροφάνεια, από διάφορυς μεγάλους διπλωμάτες να επαναλαμβάνεται ότι δεν πρέπει να αναγνωρίσουμε το Κόσσοβο. Δεν καταλαβαίνω γιατί. Δεν καταλαβαίνω τι εννοούν.

Το άκουσα από τον Μίκη και τον Λάκημ, εξπαίρ του είδους, αλλά το διάβασα και από τον Βενιζέλο χθές.

Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω τι τους ενοχλεί;
Με το ζόρι να ζήσουν οι άλλοι υπό την Σερβική κυριαρχία. Γιατί;

Δεν ξέρουν ότι αν τους αντιμετωπίζουν με διακρίσεις, με ρατσιστική ματιά, αντί να λύσουν το πρόβλημα οτυ Κοσσόβου θα δημιουργήσουν πρόβλημα και με την Αλβανία;

Με πόση ελαφρότητα, αποφαίνονται;

Μετά θέλουν οι άλλοι να μας καταλάβουν στην Κύπρο. Ε όχι δεν θα μας καταλάβουν. Επειδή δεν είμαστε καταληπτοί, επειδή έχουμε ρατιστική εθνικιστική ματιά και οι άλλοι δεν την συμμερίζονται.

Με τον τρόπο που αναφερόμαστε, μαζί με τις μαλακίες μας χάνουμε και τα δίκια μας.